In Nederland worden zegelringen met familiewapens of monogrammen veelal nog gedragen door families die van adel zijn. Het betreft vaak unieke gouden ringen met unieke familiewapens die vaak al generaties meegaan. Het graveren van een zegelring samen met de meest verkochte zegelring blijft ten alle tijden de ovale vorm. Om meer informatie te geven over de populariteit van de zegelring, hebben we de zegelring heren top 5 opgesteld!

Zegelring vorm

De ovale vorm is in vele verschillende millimeter maten leverbaar en wordt ook in de verschillende soorten goudgehaltes aangeboden. Zoals 14 karaat goud en of 18 karaat goud en dat in de goudkleuren zoals geel, rose en of wit , dit is allemaal mogelijk. In de laatste jaren is platina weer volledig in opkomst, dit allemaal in verband met de gunstige platina koers vanuit de in en aankoop beurzen / markten. Dit is volledig naar wens van de drager. 

De blauwtinten van de lagensteen wordt vaak in 5 kleur / tinten gradaties aangegeven. Van het nummer 5, dat heel erg donker van kleur is, tot nummer 3, dat een gemiddelde kleur heeft en nummer 1, die een hele lichte kleur heeft is de lagensteen uniek. Let wel, het blijft ten alle tijden een unieke eigen kleur en er zijn vele met de dezelfde tinten zijn, het blijft altijd een unieke eigen steen in je zegelring. 

Zegelring maat

De ovaal maat 16 x 13 mm is een zeer mooie uitvoering. En kan ook het hele familiewapen met alle heraldische symbolen in gegraveerd worden. De steenmaat 20 x15 mm, steenmaat 18 x 15 mm en 17 x 14 mm zijn allen mooie maten. Die passen in de traditie van de zegelring. De steenmaat 17 x 14 mm is de meest voorkomende steenmaat voor de heren als men niet voor een ovale vorm gaan. Deze hoekige steenmaat wordt vaak met een edelsteen ‘Onix’  gezet en dat maakt dan de top 5 compleet. Als de drager geen lagensteen wenst dan is er natuurlijk altijd nog de signetring. Ovaal 16×13 mm volledige gouden ring zonder lagensteen. Waar ook het perfecte volledige wapen in gegraveerd kan worden, allemaal volgens de heraldische traditie en alle adviezen.

Meer informatie over het hebben van een zegelring? Neem contact met ons op of vraag een brochure aan!

Zegelring graveren heren 

Zegelring met een wapengravure, in deze huidige tijd van snelle en constante verandering, met de smartphones en het huidige snelle internet, blijkt dat een zegelring met een familiewapen gravure zeker iets permanents te zijn. 

Hele generaties van de familie dragen hun wapenschild als teken van hun grote innerlijke band met de buitenwereld en met hun familie.

Zegelringen werken alle tijden aan de familieband met een wapen voor de familie-, of met een letter wapen dat samen uitgedacht, ontworpen is voor elke persoon of familie , het ontwerpen van een wapen is ten alle tijden met veel aandacht voor detail besproken en ook zo uitgevoerd.

De gravure in de zegelring is diep in de steen gesneden en toont verder ook het unieke karakter van de handgravures. Bij de zegelring heren wordt het familiewapen over het algemeen afgebeeld in een wapenschild met bijbehorende helm, deken, mantel, dekkleed of andere belangrijke voorstellingen. Zegelringen hebben altijd de oorsprong gehad, de status in de samenleving en hun tradities van hele generaties en families laten zien. 

Helaas zijn er ook in de loop der tijd familiewapens verloren gegaan, dit kunnen allemaal verschillende redenen hebben. Als oplossing hiervoor maken wij het mogelijk om een nieuw familiewapen te ontwerpen voor als u een heren zegelring wilt laten graveren. Meer informatie over het graveren van een heren zegelring vind u hier 

Traditie per land

Het dragen van een zegelring (dat in het Frans: une chevalière is, dat ridder betekent) is een lang bestaande traditie bij geslachten in Europa en daarbuiten. In Frankrijk, Nederland en Duitsland wordt de zegelring gedragen om de ringvinger van de linkerhand, in Zwitserland om de ringvinger van de rechterhand. In andere landen wordt de zegelring ook aan de pink van de linker- of rechterhand gedragen. Zo wordt in ieder land zijn traditie voort gezet en wordt de zegelring met eer gedragen.

Zegelring met gravure

Het graveren van een zegelring, het verdiept aanbrengen van een afbeelding in een edelsteen (lagersteen) heet intaglio. Als de afbeelding niet in een steen maar rechtstreeks in het edelmetaal wordt gezet, heet dit een gravure. De oorsprong ligt in de middeleeuwen. Het ‘wapen’ werd in de volledige uitrusting van een ridder aangeduid. Het heraldische wapen vindt zijn oorsprong in het wapenschild. Traditioneel werd een wapen gedragen op het schild dit om de herkenbaarheid van de groep in een veldslag te waarborgen. 

Het proces

In de heraldiek is een wapen of blazoen een meestal symbolische voorstelling op een (wapen)schild, eventueel perfect uitgebreid met een helm, een kroon, een of meer schildhouders, een motto en een wapentent, wapenmantel of dekkleed. Wij als heraldisch Juwelier begeleiden u graag bij het samenstellen en of bestaande familiewapen. Onze heraldisch tekenaar zal naar de heraldische regels het familiewapen samen met u ontwerpen. Hiervoor is een uitgebreid gesprek met u noodzakelijk waarbij samen met u uw beroep, herkomst geboorteplaats-huis, geloof, enz. zullen worden besproken. U geeft uw voorkeuren aan, deze worden indien zij niet alleen op u persoonlijk betrekking hebben in het familiewapen verwerkt.

Het familiewapen

Bedenk het is een familiewapen, geen persoonlijk wapen waardoor zeer persoonlijke aanduidingen niet gepast zijn. Om te beginnen wordt er een voorbeeld/ontwerp aan u getoond, waarna het definitieve wapen zal worden geschilderd. Met dit geschilderde familiewapen kan men overgaan tot registratie/deponeren. Het spreekt voor zich dat dit traject de nodige tijd, studie, en vaardigheid vergt. Hierdoor is en blijft het ontwerpen van een familiewapen naast het zeer persoonlijke karakter een exclusieve opdracht die voor volgende generaties zijn waarde zal behouden.

Geïnteresseerd in meer blogs? Bekijk snel onze Blog pagina!

Zegelring 2022
 
Wat voor zegelring moet je nou in 2022 dragen en welke ringen zijn het populairst in 2021?
 
Een zegelring is een ring met een familiewapen of een lettergravure die is aangebracht in het edelmetaal van de ring of in een in de ring gezet met een lagersteen. 
 
De wapengravure kan gebruikt worden om een afdruk mee te maken in o.a. zegellak, ter afsluiting van een belangrijk document en deze totaal te voorzien van een zegellak als een uniek bewaarstuk of een statement voor het document. Traditioneel en zeker voor het afdrukken functioneel, wordt de gravure in spiegelbeeld op de lagersteen en of in het edelmetaal aangebracht.
 
De definitieve en uiterlijke vorm van een zegelring is natuurlijk op zijn best gezegd, de smaak en wens van je zelf, wat voor een handvorm heeft u en de grote / formaat van de hand is zeer belangrijk en daarbij wat voor persoon bent u. 
Verder ook aan welke vinger gaat men deze ring dragen…. dus de vraag, wat voor ring ga je dragen voor 2022 en daarna en welke ringen waren het populairste in 2021 is niet te beantwoorden. Let wel, de linkerhand en rechterhand is en kan verschillend zijn, dus goed advies is op zijn plaats.
 
Interesse in een Zegelring? Neem gerust contact met ons op of vraag een brochure aan! 

Waarom een Zegelring?

Het aanschaffen van een Zegelring kan verschillende redenen hebben. Sommige dragen een Zegelring alleen voor de sier, maar bij de meeste mensen zit er ook een betekenis achter. Ik zal een aantal redenen vertellen waarom een Zegelring ook voor u interessant kan zijn! 

Symbolische betekenis

Mannen dragen vaak een Zegelring met hun familiewapen, voor meer informatie over het familiewapen verwijs ik u graag door naar ons andere blog. Verder wordt een Zegelring ook aangeschaft bij het vieren van een jubileum zoals, aantal jaar getrouwd, leeftijd behaald of in sommige gevallen bij het verkopen van een onderneming of andere behaalde prestaties. Vrouwen kunnen natuurlijk om precies dezelfde redenen een Zegelring aanschaffen, wel zien we vaak dat vrouwen voor hun huwelijk een Zegelring nemen. Zo is er ook onderscheid tussen een Zegelring voor getrouwde en ongetrouwde vrouwen (Lees Zegelring gravure). 

waarom een zegelring

Erfstuk

Een Zegelring is ook een erg mooi erfstuk. Het is een klein compact object dat toch een enorm groot stuk geschiedenis met zich meebrengt. Ook zorgt het voor een stuk erkenning naar de vorige drager van de Zegelring. Vaak zien we ook dat de mensen die een Zegelring willen aanschaffen de Zegelring in waarde willen verhogen, door bijv. het toepassen van waardevolle metalen. Hierdoor is een Zegelring als erfstuk een kostbaar kleinnood welke familie traditie’s en hun historie  verbindt.

Benieuwd naar mogelijkheden voor u betreffend een Zegelring? 

Neem gerust contact met ons op!  

Familiewapens hebben vaak een enorme rijke geschiedenis. Meer weten over de geschiedenis van uw familiewapen? Lees snel meer in ons gloednieuwe blog!

Familiewapen geschiedenis

Het familiewapen ontstond in de eerste jaren van de 12e eeuw. Ridders werden in steeds zwaardere harnassen gehesen en het was erg lastig om onderscheid tussen elke ridder te maken. Om toch het verschil tussen vriend en vijand te herkennen moest elke ridder zijn eigen teken ontwerpen. Vervolgens in het eind van de 12e eeuw gingen de zonen het teken van hun vader overnemen. Zo ontstond langzamerhand het familiewapen. 

Eerst was dit familiewapen exclusief voor ridders, maar in begin van de 13e eeuw begonnen ook gilden en rijke burgers familiewapens te ontwerpen. De vorsten van verschillende staten begonnen uiteindelijk eigen familiewapens te krijgen. 

Onderzoek naar familiewapens

Tot de dag van vandaag zijn mensen erg nieuwsgierig of hun familie over een familiewapen beschikt. Mede door het grote archief waar wij als Zegelringvooru.nl over beschikken hebben we voor veel families hun familiewapen (terug) gevonden. Soms brachten de gevonden familiewapens erg interessante ontdekkingen met zich mee. Dit liet soms zien dat een familie een erg positieve of negatieve geschiedenis heeft gehad. 

Familie wapen geschiedenis
Zegelringen met een Familiewapen.

Moderne familiewapens

Zoals eerder vermeld brachten de gevonden familiewapens positieve of negatieve geschiedenis naar boven. In sommige gevallen vinden mensen de familiewapens niet met de moderne tijd mee kunnen. In verband met sommige tekens of uitingen binnen het familiewapen. Daarom is er ook een mogelijkheid om een familiewapen opnieuw te ontwerpen. Dit kan in een geheel nieuw jasje of juist het huidige familiewapen op kleine punten aanpassen. 

Benieuwd naar mogelijkheden voor u betreffend een familiewapen? 

Neem gerust contact met ons op!  

Zegelringen staan al eeuwen oud bekent om de afdruk die je met je ring kan maken, hierdoor kan je een bepaald teken laten zien. Maar wat voor gravure moet je nou precies op je Zegelring verwerken? Eigenlijk kan je elke type gravure op je Zegelring verwerken, zo hebben verschillende koningen hun eigen hoofd in een Zegelring gegraveerd en draagt de Paus een Zegelring met Petrus die aan het vissen is met vervolgens de naam van de regerende Paus. 

Tegenwoordig zien we vaak dat mannen hun familiewapen op de Zegelring laten graveren, voor meer informatie over een familiewapen verwijzen we je graag door naar ons andere blog. Ongetrouwde vrouwen hebben het (familie) wapen in een ruit gegraveerd, getrouwde vrouwen hebben ditzelfde wapen in een ovaal gegraveerd. 

Hoe werkt een gravure?

Een gravure is een afdruk techniek dat in edelmetalen verwerkt wordt. Doordat deze afdruk in het metaal is verwerkt is het mogelijk om meerdere malen zonder dat de kwaliteit hiervan achteruitgaat dezelfde afdruk te maken. Om een afdruk te maken dien je met je de Zegelring in een daar voor bestemde lak (zegellak)te drukken. Nadat deze vloeibaar is gemaakt door een vlammetje/kaars druppels men een beetje lak op ondergrond en drukt voordat deze weer hard wordt de zegelring erin. Hierdoor krijg je uiteindelijk de gravure op bijvoorbeeld een blad papier. 

zegelring gravure

Welke gravure zijn er allemaal mogelijk? 

Bij Zegelringvooru.nl zijn alle Zegelringen handgemaakt, dit geld ook voor de gravures die wij in de Zegelringen verwerken. Hierdoor maken wij het mogelijk om (bijna) elk ontwerp op de Zegelring te graveren. 

Interesse of wilt u meer informatie over een Zegelring met gravure? 

Kom gerust met ons in contact! 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this