Wat is een Zegelring?

wat is een zegelring

Het dragen van een zegelring (dat in het Frans: une chevalière is, dat ridder betekent) is een lang bestaande traditie bij geslachten in Europa en daarbuiten. In Frankrijk, Nederland en Duitsland wordt de zegelring gedragen om de ringvinger van de linkerhand, in Zwitserland om de ringvinger van de rechterhand. In andere landen wordt de zegelring ook aan de pink van de linker- of rechterhand gedragen. Zo wordt in ieder land zijn traditie voort gezet en wordt de zegelring met eer gedragen.

Het graveren van een zegelring, het verdiept aanbrengen van een afbeelding in een edelsteen (lagersteen) heet intaglio. Als de afbeelding niet in een steen maar rechtstreeks in het edelmetaal wordt gezet, heet dit een gravure. De oorsprong ligt in de middeleeuwen. Het ‘wapen’ werd in de volledige uitrusting van een ridder aangeduid. Het heraldische wapen vindt zijn oorsprong in het wapenschild. Traditioneel werd een wapen gedragen op het schild dit om de herkenbaarheid van de groep in een veldslag te waarborgen. 

In de heraldiek is een wapen of blazoen een meestal symbolische voorstelling op een (wapen)schild, eventueel perfect uitgebreid met een helm, een kroon, een of meer schildhouders, een motto en een wapentent, wapenmantel of dekkleed. Wij als heraldisch Juwelier begeleiden u graag bij het samenstellen en of bestaande familiewapen. Onze heraldisch tekenaar zal naar de heraldische regels het familiewapen samen met u ontwerpen. Hiervoor is een uitgebreid gesprek met u noodzakelijk waarbij samen met u uw beroep, herkomst geboorteplaats-huis, geloof, enz. zullen worden besproken. U geeft uw voorkeuren aan, deze worden indien zij niet alleen op u persoonlijk betrekking hebben in het familiewapen verwerkt. Bedenk het is een familiewapen, geen persoonlijk wapen waardoor zeer persoonlijke aanduidingen niet gepast zijn. Eerst wordt er een voorbeeld/ontwerp aan u getoond, waarna het definitieve wapen zal worden geschilderd. Met dit geschilderde familiewapen kan men overgaan tot registratie/deponeren. Het spreekt voor zich dat dit traject de nodige tijd, studie, en vaardigheid vergt. Hierdoor is en blijft het ontwerpen van een familiewapen naast het zeer persoonlijke karakter een exclusieve opdracht die voor volgende generaties zijn waarde zal behouden.

Geïnteresseerd in meer blogs? Bekijk snel onze Blog pagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang een gratis zegelring brochure!

Bent u benieuwd wat Zegelringvooru allemaal kunt betekenen? Meld u aan en ontvang geheel vrijblijvend een gratis brochure!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this